Ginekologinja odgovarja na vprašanja o spontanem splavu

Spontani splav je realnost marsikatere ženske, saj se 1 od 4 nosečnosti konča z njim.

Spontani splav je tema, o kateri ne vemo veliko. Gre za temo, ki je nekako kolektivno potisnjena ob stran (skupaj še z marsikatero drugo težko temo) in se z njo ne želimo ukvarjati. Kar pa ne pripomore k temu, da nosečnic spontani splav ne bi skrbel. Po odgovore v zgodnji nosečnosti se zato pogosto zatekamo k prebiranju forumov, ki pa po navadi še prispevajo k zaskrbljenosti, namesto da bi nas pomirili.

Nekaj časa nazaj sem na svojem IG profilu sledilke vprašala, kaj o spontanem splavu jih zanima. Na nekatera vprašanja sem odgovorila v IGTV videu (najdete ga na mojem instagram profilu rumenordeca), za bolj strokovne odgovore pa sem se obrnila na prijateljico ginekologinjo dr. Mileno Igličar.

Veliko žensk zanima, kako veš, da imaš spontani splav. Kako zgleda potek splava?Najpogosteje se začne s krvavitvijo in različno močno bolečino. Če je to kmalu v začetku nosečnosti, je več možnosti, da pride do kompletnega splava, to pomeni, da se s krvavitvijo ob spontanem krčenju maternice izloči vsa vsebina iz  maternice in ni potreben noben poseg.

Če ob krvavitvi v maternici vidimo nosečnostno vrečko brez ploda (Blighted ovum) ali plodek, ki je običajno manjši in brez srčnega utripa (missed ab.), lahko počakamo kašen teden ali se pa takoj odločimo za poseg. Lahko se v anesteziji počisti maternico ali pa (danes vse pogosteje oz. večinoma) z zdravili povzroči močnejše krčenje maternice in s tem izločitev ostankov ploda in posteljice.
Ženska je v tem primeru zjutraj hospitalizirana (najbolje, da je v bolnišnici čim prej zjutraj) in dobi zdravila za stimulacijo krčenja. Popoldne/zvečer se opravi ultrazvočni pregled. Če se je maternica uspešno sčistila, gre lahko potem že domov.

Kaj naj ženska v primeru suma na spontani splav stori?
Pokliče naj svojega ginekologa in se naroči na pregled.

Kakšno je vaše mnenje o spontanem splavu doma v zgodnji nosečnosti (do 8 tednov)?
Za žensko je najbolje, če se spontani splav izvrši doma brez posega. Ko vidimo, da nosečnost ni v redu lahko počakamo kakšen teden, če ona tako želi, predolgo pa ne, saj je kasneje manjša možnost, da pride do kompletnega splava. Obenem se pa veča možnost zapletov.

Kakšno je vaše mnenje o kirurškem čiščenju?
Danes se čiščenju izognemo, če je le možno. Bolj primerno je, kadar gre za močno krvavitev ali kadar zaradi pridruženih bolezni ne smejo dati zdravil za prekinitev.

Prekinitev z zdravili pa žal ni uspešna 100%. Pri približno 5-10% je potrebno še čiščenje.

Kako poteka klasična obravnava v nosečnosti ženske z visokim tveganjem za spontani splav?
Po prvem spontanem splavu najprej izključimo pregrado v maternici, ki je lahko razlog za splav. Po tretjem splavu izključimo antifosfolipidni sindrom in genetske nepravilnosti. Prvi pregled tudi naredimo prej, ne šele v 8 ali 9. tednu, kot je to običajno. Progesteron se večinoma dodaja šele ob začetku krvavitve, vendar zdaj že vse pogosteje tudi preventivno. Če ima ženska težko delo, se priporoča stalež. V nekaterih primerih preventivno predpišemo še nekatera zdravila. Za vse je pa zelo pomembno, da jemljejo folno kislino.

Opravili ste tudi izobraževanje za NaPro način zdravljenja. Če pride k vam ženska z visokim tveganjem za spontani splav v želji po NaPro obravnavi, kakšni so prvi koraki?
Pogosto je pri teh ženskah znižan progesteron v drugem delu ciklusa. Zato preventivno merimo progesteron in ga dodajamo P+3 do P+12 (P je specifičen dan cikla, ki se ga določi s pomočjo metod FertilityCare in NeoFertility. Ženske, ki si želijo NaPro obravnavo se morajo zaradi tega naučiti eno od omenjenih metod). Od pozitivnega testa naprej začnemo dodajati mikroniziran progesteron vaginalno.

Kljub temu pa je potrebno redno preverjanje vrednosti hormonov. V krvi pregledamo progesteron in estradiol ter v primeru prenizkih vrednosti dodajamo mikroniziran progesteron in DHEA.  
To je glavna razlika od klasične obravnave, ki se s kontrolo in dodajanjem hormonov ne ukvarja.

Kako to, da klasična obravnava ne prepoznava vrednosti hormonov v času nosečnosti?
Ne znam razložiti. Predvideva se, da je v velikem procentu vzrok genetska napaka pri plodu. Zanimivo, pri NaPro pa nasprotno te možnosti skoraj ne omenjajo.

Je v resnici kaj na tem, da bi na spontani splav vplival vaginalni pregled?
Ne, vaginalni pregled ne vpliva na spontani splav.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: