Ko ginekologinja spregovori o ciklu…

Zgodbe, kjer ginekologinja podpre žensko pri naravni metodi izogibanja zanositve, so redke.
Zgodbe, kjer si je ginekologinja vzela čas in ženski razložila naravni potek cikla, pa še bolj. Kaj šele, da bi metodo zavedanja plodnosti svetovala!

Ženske si zaslužimo, da poznamo, kako deluje naše telo in da smo podprte v želji po življenju v skladu z naravnim ciklom – ne pa da moramo to odločitev večinoma opravičevati.

Zgodba pred vami je primer, za katerega si želim, da bi bil bolj pravilo kot pa izjema. Morda nekega dne.

Predvidevam, da vsako žensko pred prvim obiskom ginekologa spremlja neprijeten občutek. No ja, tudi v nadaljevanju se ‘opravila’ sicer ne da ravno primerjati z odhodom k frizerju, kozmetičarki … Kljub temu pa se vse zavedamo, da so redni ginekološki pregledi življenjskega pomena in temelj našega reproduktivnega zdravja.

Sama sem z obiskom ginekologa zaradi (sicer nepotrebnega) strahu (pre)dolgo odlašala. Po nasvetih svoje mami in nekaterih prijateljic sem se odločila za ginekologinjo.

Ob strahu, ki me je preveval, sem že kmalu po vstopu v ambulanto začutila tisto, kar sem takrat najbolj potrebovala – razumevanje in topel, domač pogovor. Kaj kmalu sem začutila, da moja ginekologinja ni zgolj ginekologinja, ampak je oseba, ki ji lahko zaupam in povem vse – tudi to, da o ženskem ciklu ne vem popolnoma nič, razen tega, kar so nas v osnovni šoli učili pri okrnjeni delavnici ‘spolna vzgoja’.

V preteklosti tudi nisem imela nobenih zdravstvenih težav, menstruacija je bila redna, brez bolečin in krčev. V ženski cikel se tako ob svojem zdravju in odločitvi za spolno vzdržnost do poroke (še) nisem poglabljala. Da se v ženskem telesu dogaja še marsikaj drugega, kot le ‘redno mesečno perilo’ sem spoznala tekom najinega pogovora. Ginekologinja je vzela v roke svinčnik in na list papirja na povsem enostaven, a podroben način opisala celoten ženski cikel in mi pojasnila, kaj vse se odvija v ženskem reproduktivnem sistemu.

Ob opisovanju plodnih in neplodnih dni mi je po mojih stoterih vprašanjih postregla tudi z informacijami o naravnem načrtovanju družine oz. o programih o zavedanju plodnosti. Na moje začudenje je iz predala vzela že pripravljen list papirja z vsemi informacijami o različnih programih, ki se v okviru različnih organizacij odvijajo v Sloveniji in mi s podrobno razlago opisala posamezen koncept ter mi svetovala, na koga naj se obrnem. Tako sem po njeni zaslugi kmalu pristala pod okriljem svetovalke Agate (Rumenordeče) v programu NeoFertility. Na žensko zdravje že po zgolj treh srečanjih gledam iz popolnoma drugačne perspektive ter spoznavam lepoto ženskega cikla.

                                                                                                                           B.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: