Skrinja ženske dediščine in vzgoja za zdravo cikličnost

Ko je hči na pragu adolescence, nekatere mame šele takrat prešine, da bi bilo morda pametno imeti kakšen pogovor o tem, kaj se z njenim telesom dogaja ali pa se še bo dogajalo, kaj je menstruacija in kako ravnati z njo…

Nekaj let nazaj sem za raziskovalni projekt raziskovala tabu menstruacije in med prebiranjem literature starih kultur sem odkrila še nekaj, kar se je pri nas izgubilo in se o tem ne pripoveduje več.
Govorim o ženski dediščini.

Je pogovor o menstruaciji zares vse, kar ji kot mama lahko predaš?

Da bi bil tisti pogovor o prvi menstruaciji ne samo »ne tako neprijeten« – pač pa da bi postal trenutek globoke povezanosti med mamo in hčerko v njuni ženskosti, se bomo poskušale naučiti na predavanju za mame Skrinja ženske dediščine in vzgoja za zdravo cikličnost.

Trenutno ni razpisanih novih terminov. Če želite izvedbo v vašem kraju, me kontaktirajte na info.rumenordeca@gmail.com.

Kaj vse si želiš podariti svoji hčerki?

Odzivi udeleženk

Nina:
Ko sem prebrala vabilo na delavnico o skrinji ženske dediščine, me je prešinila misel, da je moja deklica še zelo majhna in da se mi še ne mudi. Nato pa me je nagovoril stavek: “Kaj želiš predati svoji hčerki?” Pomislila se, da verjetno nikoli ne moreš začeti predajati skrivnosti ženske cikličnosti prezgodaj. V nas je namreč zakoreninjena miselnost, da moramo starši imeti “tisti pogovor” z našimi otroki, ko prestopijo prag pubertete. A Agata nam je dokazala, da če kot ženske živimo povezane s svojo naravo, tak pogovor ni potreben, saj je teh odgovorov na otroška sprotna vprašanja mnogo in iz izhajajo iz konkretnih situacij. Nagovarjale so me tudi vzporednice med ženskim ciklom in letnimi časi in kako se vse čudovito ujema. Predvsem pa mi je dalo misliti, ko nas je Agata povabila, da smo v vsakem delu cikla hvaležne zanj, da živimo v skladu z njim, čeprav nam današnji svet tega ne omogoča. Pika na i pa je bil praktični prikaz kaj lahko svoji hčerki podarimo v skrinji ženske dediščine. Vidim, kako nas ženske to povezovanje bogati in sem hvaležna zanj.

 

Lara:

Biti ženska in biti mami mali deklici je čudovito. Sprejeti dar ženskosti in ga živeti in predajati mladi deklici, pa je izziv. Velik, a čudovit izziv. Zelo sem hvaležna Agati, kjer je na delavnici spregovorila o krhkosti in polnosti naše ženskosti. Izredno pomenljiva je bila zame primerjava ženske cikličnosti z letnimi časi; čisto vsak košček naše ženske narave je potreben in mu moramo dati prostor. Ko mu to dovolimo, lahko ženska v nas v polnosti zaživi. In to je dediščina našim mladim deklicam.

Vesela sem, da sem se delavnice udeležila. Zagotovo sedaj sebe bolj razumem in svojo hči spoznavam z drugačnimi očmi.

 

Metka:

Delavnica za mame mi je bila zelo všeč, navdihujoča. Zame nov pogled na žensko cikličnost: name, na mojo hči, …
Da je ženska cikličnost Božji dar, da ima z njo Bog za nas ženske poseben načrt. Menstruacija je darilo, ki ga od prve menstruacije naprej odvijam in odkrivam.
Da najbolje pokažem hčeri, če sama živim žensko cikličnost.
Da si ustvarim čisto moj ženski ritual na prvi dan menstruacije. Da hčeri podarim skrinjico ženske dediščine.
Na nov način se veselim moje cikličnosti. 
Se veselim in odkrivam.

 

%d bloggers like this: