Vpliv strahu na porod

Ne boj se, saj sem s teboj,
nikar se plaho ne oziraj,
saj sem jaz tvoj Bog.
Okrepil te bom in ti pomagal,
podpiral te bom z desnico svoje pravičnosti.
                                      – Iz 41,10
Strah je eden osnovnih čustev, s katerimi se rodimo. To, da se v določenih situacijah in trenutkih prestrašimo, je normalno. Včasih celo zaželeno in nujno.
Spomnim se nekega TED govora, ki mi je ostal v spominu, čeprav sem pozabila govornico in naslov. Nekje na začetku govora, je govorila tudi o strahu in funkcijo strahu razložila nekako takole: “Predstavljajte si, da hodite po gozdu in srečate medveda. Strah v  tem trenutku vaše telo brez razmišljanja pripravi na beg ali boj. Strah je upravičen – če ste v gozdu in je tam medved.”
Naše življenje pa je večkrat prežeto s strahovi, ki nam ne koristijo in nam ne prispevajo ničesar dobrega. Strah pred izpitom, ki nas povsem onemogoči, da bi povedali vse, kar smo se dolge dneve učili, je marsikomu znan, kajne?
Strah naše telo namreč postavi v vzvratno prestavo – se umikamo, lezemo sami vase, tudi razmišljamo težko, ali pa preprosto zbežimo.

Hormonski orkester

Če želimo razumeti, kako strah vpliva na porod, moramo najprej razumeti, kako naj bi porod sploh potekal.
Med porodom se v telesu odvija cel orkestralni nastop hormonov. Če se v nastop ne posega, če so poslušalci med nastopom lepo tiho v svojih sedežih in še posebej težke dele nagradijo z aplavzom, se iz odra spleta čudovita harmonija. Vsak hormon točno ve, kako odigrati svoj del, točno ve, kdaj je na vrsti in kdaj mora končati. Vse teče v harmoniji.
Sedaj pa si predstavljajte, da na oder priteče nagec s šalom, ki vzame dirigentu palico, prekucne tubo in flavto in začne v zrak metati pasje bombice. Vse se poruši. Tudi, ko ga varnostniki sklatijo z odra, glasbeniki težko nadaljujejo z isto predanostjo in koncentracijo, se se ves čas sprašujejo, od kje bo pritekel nov nagec. 😀
Pa si poglemo, kakšno vlogo odigrajo bistveni hormoni poroda:
OKSITOCIN je znan tudi kot hormon ljubezni in povezanosti, saj se sprošča med spolnim odnosom, porodom in dojenjem. Oksitocin spodbuja močne popadke, ki pomagajo odpirati in tanjšati maternični vrat, potiskati otroka navzdol skozi porodni kanal, pomagajo poroditi placento in omejiti krvavitev.
Če je oksitocina premalo, si najbrž že lahko zamislimo zaplete, ki zaradi tega nastanejo – porod se lahko upočasni ali ustavi, zaradi česar je ženska hitreje podvržena različnim medicinskim intervencijam, takoj po porodu, pa lahko ženska močneje krvavi.
Kako poskrbeti za oksitocin?
Michael Odent, francoski porodničar in pionir v raziskovanju hormonov poroda, oksitocinu pravi, da je sramežljiv hormon.
To pomeni, da se izloča samo v situacijah, ko se ženska počuti varna, sproščena in neopazovana.
Dobro se je izogibati vsem stresnim in neudobnim situacijam, v prostoru, kjer je rojevajoča ženska tudi ne bi smelo biti glasnega govorjenja.
Produkcijo oksitocina lahko spodbudi tudi stimulacija bradavic, po porodu pa dojenje. Tudi pritisk na maternični vrat spodbuja izločanje oksitocina, zato so priporočljivi pokončni položaji med rojevanjem, da otrok s svojo težo pritiska na maternični vrat.
ENDORFINI so še ena skupina hormonov, ki so med porodom nadvse zaželeni, saj so namreč naravno protibolečinsko sredstvo! Kadar je naše telo v bolečini, se odzove tako, da se sprosti večja količina endorfinov. Med potekom poroda se sprošča vedno večja količina teh hormonov.
Ti hormoni so krivi, da se ženska, ki rojeva, počuti kot v drugem svetu, saj vplivajo na njeno zavest, po porodu pa okrepijo vez med mamo in novorojenčkom.
Zanimivo je tudi, da v primerih epiduralne analgezije ali narkotičnih sredstev ne pride do povišanja endorfinov.
Nizka raven endorfinov lahko prispeva k bolj bolečemu porodu in posledično je več možnosti za uporabo protibolečinskih sredstev, ki s seboj prinašajo tudi svoja tveganja.
Izločanje endorfinov se lahko podpre tako, da je ženska med porodom mirna, da ji je udobno in da je ni strah. Vsem situacijam in ljudem, ki jo vznemirjajo, je bolje, da se jim izogne, če je to le mogoče (pomen dobrega načrtovanja poroda in izbire porodnega okolja/osebja!).

Nagec s šalom

ADRENALIN pa je tisti, ki je na koncert prišel mešat štrene. Je hormon bega in boja, ki nam pomaga, da preživimo – če smo v gozdu – in je tam medved.
Strah in izločanje adrenalina lahko na porod vplivata tako, da se porod upočasni ali povsem ustavi.
Seveda, ima tudi to svoj evolucijski smisel, saj je ženska, ki se je med rojevanjem znašla v nevarni situaciji, lahko zbežala na varno, kar pa v današnjih razmerah in družbi – na srečo – ni tako pogosto. Uporabna vrednost adrenalina je zmanjšana, povečana pa je verjetnost, da se bo porodni potek zapletal.
Preveč adrenalina lahko namreč povzroči tudi stisko pri otroku in bolj boleč porod, zaradi česar je ženska spet lahko podvržena dodatnim medicinskim intervencijam.
Mir in sproščenost omogočata, da ne pride do visokega izločanja adrenalina. Da pa je ženska v porodnem okolju in poteku poroda mirna in sproščena, mora narediti veliko že pred samim porodom.

Pomembnost priprave na porod

Soočiti se mora s svojimi strahovi – še zlasti s strahom pred porodom, če ga ima. Strah, ki ga pometamo pod preprogo, zraste v neukrotljivo pošast.
Pomembna je informiranost o porodu. Knjige, predavanja, priprava na porod (ki ni samo priprava ženske, da se podredi sistemu porodnišnice) ženski omogočajo, da si ustvari realnejšo predstavo o porodu, kot pa si jo je mogoče ustvarila iz filmov ali strašljivih zgodb drugih žensk. Zavedati se mora, da je njeno telo ustvarjeno, da rodi in da je zmožna lepo roditi.
Lahko izbere porodno okolje, v katerem se bo počutila najbolj varno. Lahko izbira med porodnišnico, porodom doma ali v porodnem centru. Četudi ji finančne zmožnosti ne omogočajo plačljivih dveh izbir (porod doma ali porodni center), lahko izbere, v kateri porodnišnici bo rodila. Porodnišnice si lahko ogleda (veliko jih ima organiziran dan odprtih vrat), osebju zastavi vprašanja, ki se ji zdijo pomembna in začuti, kako se v tem prostoru in med ljudmi počuti. Za spremstvo v porodnišnico lahko najame dulo ali pa prosi prijateljico, sestro, mamo …, da jo pri porodu spremlja.
Okolje in ljudje, ob katerih se bo počutila varno in domače, bistveno prispevajo k temu, da med porodom tudi lažje premaguje strah.

 


IŠČEŠ KATOLIŠKO PRIPRAVO NA POROD IZ UDOBJA SVOJEGA KAVČA? PRIDRUŽI SE NAM NA JANUARSKI SPLETNI PRIPRAVI NA POROD!

20181026_121202_0001

Se želiš prijaviti na Rumenordečine novice? To lahko storiš TUKAJ.
%d bloggers like this: